מי בנה את יפו; הנה כמה דברים שאולי לא ידעתם על בניית יפו העתיקה

אם אתם שואלים מי בנה את יפו העתיקה, התשובה תלויה במה שאתם בוחרים להאמין לו, מכיוון שההיסטוריה מעט מטושטשת בכל הנוגע לפרטים מהסוגים האלו. על פי האגדה אשר מאופיינת עם מיסיונרים נוצריים מתקופת ימי הביניים, יפו נקראה כך על שם מי שבנה אותה, כלומר יפת. הכוונה היא כמובן ליפת, בנו של נח, בעוד כי על שמו גם קרוי רחוב מרכזי בעיר (רחוב יפת). על פי האגדה המזוהה עם המיסיונריים הנוצריים, יפת בנה את העיר עוד לפני המבול הגדול והנודע. כמו כן, האגדה גם מספרת שקברו של נח ממוקם מתחת לסלע אשר נמצא בתוך הים של יפו.

כמה מילים על יפו בזמן מסעות הצלב הנוצריים 

ההיסטוריה של העולם שלנו מתחלקת לתקופות שונות, ומסתבר שבמהלך מסעות הצלב הנוצריים ליפו הייתה חשיבות משמעותית. בדפי ההיסטוריה, יפו היוותה מחוז עצמאי בממלכת ירושלים הצלבנית. עד המאה העשרים לספירתנו, יפו בעצם שימשה בתור עיר נמל מרכזית וחשובה מאוד בישראל. במרוצת השנים, הקומה בסמוך ליפו תל אביב, בזמן שנבנו גם נמלים אחרים אשר הובילו לירידת גדולתה של יפו העתיקה. 

יפו בימי המנדט הבריטי ובמהלך מלחמת העצמאות

בימי המנדט הבריטי ששלט בישראל בזמנו, יפו סימלה עוגן ומרכז חשובים במיוחד לאוכלוסייה הערבית ברחבי הארץ. במהלך השנים התחוללה מלחמת העצמאות, כאשר במהלכה כוחות האצ"ל וההגנה כבשו את יפו, מה שהוביל לכך שלמעלה מ-80% מהאוכלוסייה הערבית נמלטה מהאזור של יפו העתיקה. במקום האוכלוסייה הערבית אשר נמלטה, ציונים חדשים ויהודים התיישבו ביפו העתיקה. לימים, יפו אפילו סופחה לעיר תל אביב (בשנת 1949 וכיומיים לאחר מלחמת יום הכיפורים). 

יפו בתקופת השלטון הפרסי 

בדומה לכלל ערי יהודה, גם יפו הייתה תחת שלטון ממלכת פרס בזמנו. במסגרת חזרת הפיניקים הכנענים לאזורי יפו, היא נמסרה לידיהם בעוד כי אזורי החוף הדרומיים נלקחו מהם בתקופת הברונזה. למעשה, אשמונעזר השני, מי שהיה בזמנו מלך צידון, קיבל את העיר יפו לשליטתו מידיהם של הפרסים. כאשר קיבל אותה לידיו, אשמונעזר הפך את חבל יפו לאסם התבואה של ממלכתו. 

לאחר לא מעט שנים, בשנת 301 לפנה"ס, יפו נכבשה על ידי שליט מצרים, תלמי הראשון. במהלך תקופה זו תלמי הראשון הפך את יפו לנמל חשוב בממלכתו. לסיכום, אמנם לא ידוע מי בוודאות בנה את יפו, אבל אפשר בבטחה להגיד שהיא נבנתה במהלך השנים עוד ועוד, בכל תקופה בצורה שונה ונוספת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן