ריח חשוד וצריבות בעיניים – חשד לדליפת אמוניה במרכז תל אביב
חשד לדליפת אמוניה במרכז ת"א הבוקר (ראשון) בעקבות דיווחים על צריבות בעיניים במוקד כבאות והצלה (102) שהתקבלו מאנשים ששהו בחניון בקרבת רחוב קרליבך. על פי כבאות והצלה צוות מיוחד נשלח למקום וסגר את המקום עד להשלמת הבדיקה.
כרגע עוד לא אומת לחלוטין החשש לדליפה פועלים על מנת לאתר את הדליפה ולטפל בה. בכבאות והצלה קראו לציבור לא להתקרב לאזור. ממד"א נמסר כי צוותים בשטח מגבים את פעולות כיבוי והצלה וכי בשלב זה אין דיווח על נפגעים שנזקקו לטיפול רפואי. רק בשבוע שעבר פרסם המשרד להגנת הסביבה כי הושלם פינוי גז אמוניה ממערכת קירור בלב העיר.
מהי אמוניה ומדוע היא מסוכנת?
אמוניה היא תרכובת מימן וחנקן שמכונה גם NH3. בתנאים רגילים מצב הצבירה של האמוניה הוא גז ובטמפרטורה מסוימת היא הופכת לנוזל. בטבע נמצאת האמוניה בכמויות מאוד קטנות. האמוניה חשובה מאוד בתחום החקלאות והיא משמשת לייצור דשנים, על כן, היא מיוצרת באופן סינטטי יותר ממאה שנה (דבר שזיכה את ממציאי השיטה לייצור אמוניה בפרס נובל).
בכל רחבי העולם בכל שנה מיוצרים כ-175 מיליון טון אמוניה. סין היא יצרנית האמוניה הגדולה בעולם והיא מייצרת 30 אחוז מהאמוניה בעולם. כאמור, האמוניה משמשת בעיקר את תעשיית הדשנים – היא מספקת חנקן חשוב לאדמה שתורם להתפתחות גידולים. בנוסף, אמוניה היא גם רכיב חשוב בייצור TNT.
לכל אחד יש בגוף מפעל לייצור אמוניה
תתפלאו, אך גם גוף האדם מייצר אמוניה. היא נוצרת במעיים, על ידי חיידקים שמפרקים חלבון ויש לה תפקיד משמעותי בתהליכי חילוף החומרים. היא גם מאזנת את החומצה/בסיס באיברים בגוף. כשאמוניה מפרקת בכבד היא הופכת למה שקרוי שתנן – ואחראית לריחו של השתן.
פעם שימשה האמוניה כגז קירור במזגנים ובמקררים אך היא הוחלפה בגז אחר, פחות רעיל. עם זאת, עדיין ישנן מערכות קירור, בעיקר מערכות קירור גדולות, שיש צורך להפעילן בעזרת אמוניה. לדוגמה, במפעל שטראוס בעכו משתמשים באמוניה לצורך קירור ואכן לפני מספר שנים היתה במקום דליפת אמוניה.
מה הסכנה באמוניה
אמוניה היא חומר רעיל מאוד שיכול לגרום לכוויות, לבצקות בדרכי הנשימה ועוד. חשיפה לאמוניה יכולה להיות קטלנית, כפי שקרה ב-2014 במפעל בשר בעמק חפר, אז מצא את מותו לוחם כבאות והצלה סאמר עסלי שהוזעק לטפל בדליפה שארעה במקום. באירוע פונו לטיפול רפואי עוד כ-20 אנשים.