פיצויי דיירים בתביעות מול קבלן

הציפיה של בעלי בתים חדשים מקבלן היא להיכנס לדירה "מהניילונים", כזו שאיש לא התגורר בה לפני כן ומכאן – שהיא אמורה להיות נטולת ליקויים, ללא בלאי ותקינה לחלוטין מבחינתם. כאשר מדובר בדירות בבניין משותף, הציפיה מתייחסת גם לחללים המשותפים, כלומר המעלית, חדר המדרגות וכל האזורים המשמשים את מרבית הדיירים ואינם נחשבים לחלק מאחת הדירות. המציאות היא אחרת במקרים מסוימים, בהם לאחר הכניסה לדירה מתגלים ליקויי בנייה בתוכה, או כעבור זמן מאכלוס הבניין נוצרות תקלות באחד מהמתקנים המשותפים.

אילו סיבות יכולות להביא להגשת תביעה כנגד קבלן?

בכדי לרכוש דירה ובמיוחד בישראל, נדרש הון ראשוני לא קטן ולרוב גם משכנתא מרובת שנים המלווה את הרוכשים בהחזרים חודשיים לתקופה ארוכה. מובן מאליו, אם כן, שכאשר מתגלים ליקויי בנייה שונים או מתרחשות תקלות משמעותיות בבניין, הדיירים יפנו אצבע מאשימה אל הקבלן האחראי על הבנייה ויערבו עורך דין מקרקעין בכדי לסייע להם לגבש את התביעה. הסיבות הספציפיות להגשת התביעה נחלקות, בדרך כלל, לשני סוגים מרכזיים:

  1. כשלי בנייה משמעותיים הנראים לעין וגורמים לירידה באיכות החיים של הדיירים, כגון בעיות בתשתיות החשמל והצנרת, אטימה לא מדויקת של החלונות ועוד.
  2. כשלי בנייה שאינם מפריעים לשגרת החיים, אך מהווים פגם אסתטי כמו טיח מרושל, עבודות של אלומיניום וריצוף לא "נקי".

כאשר אדם העומד להיכנס לבית בבעלותו, נתקל בבעיות מהסוג הזה – המשמעות היא בירוקרטיה נוספת, מורכבת ומעיקה וכן עוגמת נפש של ממש. סיוע של עורך דין אשר מקבץ יחדיו את כל הטפסים הנדרשים, מגבש את התביעה ומייצג את הדיירים בבית המשפט, מסייע הן לצורך קבלת הפיצוי הכספי וביצוע השינויים הנדרשים והן כחלק ממשענת בטחון ומתן התחושה של "יש על מי לסמוך" בתוך המצב הסבוך והלא נעים הזה.

מה תפקידו של עורך הדין שילווה את הדיירים בהליך המשפטי בפועל?

הגשת תביעה מכל סוג ובפרט מתחום המקרקעין, פירושה כמות גבוהה של ניירת מהתחום המשפטי אשר עבור אדם שאין לו הכשרה משפטית קשה עד בלתי אפשרי להתמודד עמה. הדבר החכם והבטוח ביותר לעשות הוא לדאוג לשכירת שירותיו של פרקליט מומחה לדיני מקרקעין עוד בשלב שלפני החתימה על החוזה מול הקבלן, שאז ניתן לייצר בטחונות משמעותיים שיגנו על הדיירים בהיבט הכלכלי. עורך דין העוסק במקרקעים יודע כיצד לנסח ולשנות סעיפים בחוזה מול הקבלן, לעגן הסכמי תשלומים לטובת האינטרס של הדיירים ולהבטיח כי כספם לא ייזרק לשווא במקרים של תקלות. במידה ומתגלים ליקויי בנייה, ההתמודדות פשוטה יותר והדיירים הרבה יותר רגועים כשהם יודעים שיש להם עירבון לכסף שלהם.

שכירת שירותי עורך דין מומחה למקרקעין לאחר החתימה על החוזה

במידה ולא נעשתה התקשרות עם עורך דין מהתחום בטרם החתימה אלא רק לאחר שנתגלו ליקויי בנייה משמעותיים הדורשים הגשת תביעה כנגד הקבלן, חשוב לסייע בפועל לעבודתו של עורך הדין בכדי שיוכל להוכיח את טענותיכם ביתר קלות בבית המשפט, למשל:

  1. לתעד את הליקויים בתמונות, להתחיל בתיעוד עוד בטרם קבלת המפתח במיוחד אם גיליתם התנהלות לא תקינה כבר בשלב הבניה.
  2. לרשום את הליקויים בכתב ולתעד אותם גם בעת מסירת הדירה, מול נציגות הקבלן.
  3. במקרה של בעיות שהתגלו לאחר מסירת הדירה וחתימה על הפרוטוקול – לתעד כל ליקוי כולל את המועד שבו הוא התגלה.

ככל שדיירים ישכילו להגן על עצמם בכל שלב ולבצע תיעוד של כל ליקוי, כמו גם לקבל העתק מכל טופס הניתן להם על ידי הקבלן – לרבות פרוטוקול הליקויים עצמו – כך ייקל עליהם התהליך של הגשת התביעה בעת הצורך, בליווי המקצועי של פרקליט מטעמם שיפעל לטובת האינטרסים שלהם.

דילוג לתוכן