הנוער העובד: מדריך לעובד/ת הצעיר/ה – כך תדעו שלא עובדים עליכם

בני 14-18? החלטתם להתחיל לעבוד או לחילופין, לקחת עבודה בקיץ? אתם לא לבד. בכל שנה משהו כמו 200 אלף בני נוער עובדים בחופש הגדול. העבודה חשובה, מאפשרת לכם להיות עצמאיים, ללמוד על עצמכם דברים חדשים, ובעיקר, מאפשרת לכם להרוויח כסף.

הכל טוב ויפה, אבל לצד ההתנסות החשובה והחיובית, חשוב שתדעו שעבודה זה לא דבר פשוט. לצד מעסיקים טובים והוגנים ששומרים על החוק יש לא מעט מעסיקים שמנצלים את העובדה שאתם צעירים ועוד לא כל כך מבינים איך עובד עולם העובדה. חשוב שתדעו מה הזכויות שלכם. כך תקבלו את מה שמגיע לכם ותחוו את העובדה כדבר חיובי ומפתח.

בדיוק בשביל זה, בכל שנה עוברים מדריכי הנוער העובד והלומד בבתי ספר ומלמדים בני נוער כמה דברים בסיסיים וחשובים כדי לשמור על עצמם במקום העובדה.

אלה הזכויות שלכם:

דבר בסיסי – דעו מי המעסיק שלכם: הרבה בני נוער פונים לנוער העובד אחרי שמהעסיק שאצלו הם עבדו כל הקיץ "נעלם להם". בשביל להימנע מזה, חשוב שתקבלו מהמעסיק בתחילת העבודה "הודעה לעובד" בה רשומים כל הפרטים החשובים (בעלי תפקיד, תנאי ההעסקה, שם החברה ועוד).

לרשום את שעות העבודה: המעסיק שלכם חייב לנהל רישום של כמה שעות עבדתם ולהחתים אתכם עליהן. כדאי מאד שגם אתם תעשו את זה כי במקרה של בעיה, יהיו לכם הוכחות שאכן עבדתם אצלו.

מגיע לכם שכר מינימום לכל הפחות: גם אם הסכמתם לעבוד בפחות – המעסיק חייב לשלם לכם את שכר המינימום הקבוע בחוק לאדם בגילכם. אסור לו לשלם פחות. זה תקף גם לגביי הכשרה, התלמדות וכו'.

שעות עבודה: אסור להעסיק אותך יותר משמונה שעות ביום. אם עבדת יותר, המעסיק מחוייב לשלם לך שעות נוספות – 125% על השעתיים הנוספות הראשונות ו-150% מהשעה השלישית והלאה.

נסעת לעבודה? מגיע לך החזר על הסכום המינימלי שתצטרכי כדי להגיע לעבודה ולחזור ממנה (עד 22.60 שקלים). סיימת לעבוד אחרי שעות התחב"צ? המעסיק חייב להחזיר לך את הכסף על המונית שלקחת.

תלוש שכר: בקשו תלוש שכר אפילו אם עבדתם רק יום אחד. את התלוש צריך לקבל לא יאוחר מעשרה ימים אחרי סוף החודש.

שעות עבודה: אסור להעסיק אותך אחרי 22:00. בקיץ מותר להעסיק אותך עד חצות, אבל רק בתנאי שהמעסיק דואג לך להסעה הביתה. בני נוער מתחת לגיל 16 אסור להעסיק אחרי 20:00.

שמירה על החיים: אל תעבדו בעבודה שמסכנת את חייכם ובריאותכם. מעבר לזה שזה מסוכן, זה לא חוקי.

דילוג לתוכן