הכיכר של המדינה? סיפורה של הכיכר הגדולה בישראל

כשהוקמה "העיר העברית הראשונה" היא תוכננה להיות הגשמת חלומו של חוזה המדינה בנימין זאב הרצל. הרצל דמיין עיר מתקדמת, שוויונית, סוציאליסטית, שהאופן שבו היא נראית ואורחות החיים בה, מבטאים בצורה מושלמת את הדימוי שלו לאופן בו הציונות צריכה להיראות. העיר העברית היתה צירכה להיות עיר למופת, אור לגויים, שממנה ניתן ללמוד כיצד יש להקים עיר ראויה לעולם החדש ולבני אדם. בעיר העברית, פסגת החלום הציוני, יוגלו להתגשם כל הערכים והאמונות של המהפכה הציונית.

הרבה מים עברו בנהר מאז תיאר הרצל את חזונות בספרו "אלטנוילנד" – ארץ חדשה ישנה, על חברת המופת שהוא דמיין לעם היהודי ולשכניו הערבים, וכשמתבוננים על מדינת ישראל של היום, קשה מאד לאתר את ביטוייו של אותו חלום על חברת מופת.

דוגמה טובה לפער בין החלום למציאות היא כיכר המדינה שעומדת במרכז רחוב ה' באייר (יום הכרזת המדינה). הכיכר, שנבנתה בשנות ה-60 היתה בתחילה שטח ענק של חול. באותם ימים, הגיעו להופיע במקום קרקסים. תל אביב עוד היתה עיר צעירה והחלק הזה בה, שנקרא היום "הצפון הישן", עוד היה בחיתוליו.

הכיכר אמנם נקראה כיכר המדינה ולרחוב בו היא הוקמה נבחר השם רב המשמעות "ה' באייר", אך כבר בעשור הראשון לקיומה, ניכר היה כי הכוונות בכל הנוגע לאזור זה מתרחקות מהחזון הציוני של הרצל. בשנות ה-70 הוחלט להקים במקום בנייני יוקרה ושטחי מסחר, מה שהפך תוך כמה שנים לאזור היקר ביותר בתל אביב.

עד היום כיכר המדינה מסמלת עושר מופלג ורמת חיים שזרה לרוב אזרחי מדינת ישראל. בכיכר עומדות חנויות של שלל מותגי על, בחלונות הראווה מוצגים מוצרים ששווים מגיע לאלפי שקלים, ובחלק מהחנויות סורגים עבים מגנים על החנויות המוכרות תכשיטים במחירים אסטרונומיים.

במקביל, לאורך השנים, דווקא בגלל הפער בין שמה לייעוד שנמצא לה, היה המקום לזירת מחאות בתחום הכלכלי חברתי. שתיים מהבולטות בהן היו מחאה בשנת 2002-2003 בה הפכו מוחים מחוסרי דיור את הכיכר למאהל שנקרא "כיכר הלחם". לאחר מאבק ארוך המאהל פונה בצו פינוי של בית המשפט, אחרי מאבק משפטי ארוך עם בעלי הקרקע.

המחאה הבולטת השניה היתה המחאה החברתית בשנת 2011. אז התקיימה בכיכר "הפגנת המיליון" שהיוותה את שיא המחאה הגדולה ביותר בתולדות מדינת ישראל שעסקה ביוקר המחיה, פערים כלכליים ובדרישה לשוויון ולצדק חברתי.

מאז 2018 כיכר המדינה סגורה מאחורי מחיצות מתכת ונבנה בה אחד מפרוייקטי הדיור היוקרתיים ביותר בישראל. כשתסתיים בנייתו של הפרויקט, ככל הנראה יסתיים גם פרק המחאה של הכיכר הגדולה בארץ והמהפך של האזור יושלם.

דילוג לתוכן