קרע ברשתית – מה הסימפטומים וכיצד מטפלים?

הרשתית היא רקמה דקה הנמצאת בעין. זהו החלק הקולט את האור והופך אותם לגירוי עצבי וכך מתאפשרת הראייה האנושית. קרעים ברשתית הם תופעה המתרחשת בכעשר אחוז מהאוכלוסייה. הבעייתיות בקרעים ברשתית היא שהם יכולים להוביל להיפרדות הרשתית ובכך לאבדן הראייה.

קרע ברשתית אינו מלווה בכאב, וגם לא תמיד מופיעים סימפטומים של פגיעה בראייה. אך בחלק מהמקרים קרעים ברשתית מובילים להופעת כתמים שחורים הנמצאים בתנועה, נקודות קטנות, קורי עכביש או הבזקי אור. בדיקת עיניים שגרתית יכולה לגלות קרע ברשתית.

הגורמים לקרעים ברשתית

הסיבה השכיחה ביותר לקרעים ברשתית נובעת מתהליכים טבעיים של הגוף. כאשר אנו מתבגרים מתרחשים שינויים בזגוגית העין, חומר דמוי ג‘ל שקוף הנמצא בחלל שבין העדשה לבין הרשתית; שינויים אלו מביאים להיפרדות העדשה מהרשתית. ברוב המקרים הבעיה בכלל לא תורגש, אך במקרים מסוימים ההיפרדות גורמת למשיכת החלק ההיקפי של הרשתית – דבר היוצר את הקרע ברשתית.

בין הגורמים המגבירים את הסיכון לקרעים ברשתית:

  • בעיות קוצר ראיה המאופיינות ברשתית דקה.
  • ניוון ברשתית.
  • טראומה באזור העין, כמו למשל פגיעות ספורט.
  • אנשים שעברו בעבר ניתוחי עיניים, כמו למשל ניתוח להסרת קטרקט.
  • נטיות גנטיות (היסטוריה משפחתית).
  • גיל מתקדם.

עבור אלו הסובלים מקוצר ראייה גבוה, או בעלי היסטוריה משפחתית של קרעים ברשתית ובעיות רשתית, יש לבצע מעקב קבוע הכולל בדיקות עיניים סדירות. כמו כן על מנת להימנע מטראומה לעין חשוב להשתמש בציוד מגן בעת ביצוע פעולות שיש בהן סיכון לגרימת טראומה לעין.

חשוב לטפל בקרע ברשתית. אם הקרע לא יטופל הוא עלול להוביל להפרדות הרשתית וניתוקה מאספקת הדם. מצב זה יגרום לרשתית להפסיק לתפקיד ויוביל לאיבוד הראייה.

כיצד מטפלים בקרעים ברשתית

ראשית כל רופא עיניים מומחה רשתית כמו פרופ' גלעד רבינא יאבחן את חומרת הבעיה. במידה ומדובר בחולה ללא תסמינים וקרע בסיכון נמוך (הדבר נקבע בהתאם לגודלו ומיקומו), בדרך כלל אין צורך בטיפול אלא במעקב תקופתי על מנת לזהות החמרה של המצב. קרעים ברשתית אף עשויים להתאחות לבדם.

במקרים אחרים בהם ישנו סיכון מבוצע טיפול באמצעות לייזר. טיפול זה נעשה בהרדמה מקומית ואינו מצריך אשפוז. במהלך הטיפול נאטמים קצוות הקרע, כך מונעים מהנוזל שבתוך העין לחלחל אל מתחת הרשתית. גם לאחר הטיפול יש להמשיך במעקב קבוע מכיוון שקיים סיכון להתפתחות קרעים וספים ברשתית.

במידה והקרע כבר גרם להיפרדות קטנה של הרשתית ניתן לטפל בו באמצעות לייזר. אך במידה ומדובר בהיפרדות משמעותית יש צורך בהליך כירורגי.

דילוג לתוכן