זה כבוד לעבוד: חגיגות ה-1 במאי חוזרות לרחבת בית ההסתדרות בתל אביב

לאחר מספר שנים בהן חלה הפסקה בציון חגיגות האחד במאי בין היתר בשל התפרצות מגפת הקורונה, השנה הודיעה ההסתדרות כי יחודשו החגיגות. לצד ההפגנה המסורתית למען האדם והאישה העובדים, יתקיים פסטיבל חגיגי לילדים ולמבוגרים ויתקיים מופע וטקס בו יוענק אות ההתאגדות למובילי התאגדויות עובדים חדשים וותיקים.

באירוע ישתתפו ועדי עובדים מכלל ענפי המשק הישראלי ואנשי ההסתדרות, ארגון העובדים הגדול והמשמעותי ביותר בישראל. האירוע יתקיים בשיתוף תנועת דרור ישראל יחד עם תנועות נוער וארגונים נוספים.

היסטוריה של מאבקי עובדים עקובים מדם

חג הפועלים, או בשמו המוכר יותר, ה-1 במאי, מצוין ברחבי העולם בכל שנה במטרה לבטא סולידריות ואחווה בין איגודי עובדים ולמען זכויות עובדים ותנאי עבודה הולמים. בעבר, חג זה נקשר באופן מובהק לתפיסת עולם סוציאליסטית וכיום, לצד המסרים הסוציאליסטים, מבטא החג את דרישתו של ציבור העובדים לשמור על זכויותיו.

מקור החג בהפגנות סוערות שנערכו בסוף המאה ה-19 בדרישה להגביל את שעות העבודה היומיות לשמונה שעות. ההפגנות החלו בקנדה בדרישה לקיצור שעות העבודה ובהמשך התפשטו גם לארה"ב. דרישת ארגוני העובדים לא נענתה עד ה-1 במאי (התאריך שנקבע כאולטימטום) ובעקבות זאת נפתחה שביתה כללית.

ב-4 במאי ההפגנות שהתקיימו בעיר שיקאגו התדרדרו לכדי מהומות אלימות בהן נהרגו מפגינים, עובדים ושוטרים. בעקבות אותן הפגנות עקובות מדם, בהן נהרגו 60 מפגינים ושבעה שוטרים, נקבע כי הדגל של תנועת הפועלים הסוציאליסטית יהיה אדום כסמל ל"דם הפועלים" שנשפך בהפגנות. מאז נחגג החג ברבות ממדינות העולם.

המחקרים מוכיחים: הדרך להצלחת החברה עוברת דרך עובדים מרוצים

גם כיום, יותר ממאה שנה אחרי אותן הפגנות בעקבותיהן נקבע ציון החג, יש על מה להיאבק. למרות המודעות והשינוי ביחס לעובדים במדינות המערב, ישנן עדיין תופעות של ניצול עובדים ופגיעה בזכויות עובדים בכל הענפים. הפגיעה בזכויות עובדים אינה שמורה רק למדינות עולם שלישי ולעבודות שמזוהות עם ציבורים מוחלשים.

דוגמה לכך היא תנופת ההתאגדות בענף ההייטק הישראלי, באקדמיה, בענף הסלולר ועוד. יותר ויותר עובדים מבינים את הפוטנציאל בהתאגדות אנושית וכלכלית ודורשים ממעסיקיהם הסכם קיבוצי שמגן על זכויותיהם, משפר את תנאי העבודה ומבטיח להם ביטחון והשתתפות בהצלחת החברות בהן הם עובדים.

מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הראו כי חברות בהן העובדים מאוגדים ושותפים מעורבים בהצלחת החברה הראו חוסן כלכלי ועמידות בפני משברים כלכליים, הספק גבוה יותר והישגים משמעותיים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן