אבחון אוטיזם מוקדם הוא המפתח להבטחת עתיד טוב יותר

אבחון אוטיזם מוקדם הוא המפתח להבטחת עתיד טוב יותר

הספקטרום האוטיסטי

הפרעה על הספקטרום האוטיסטי (ASD) מופיעה לרוב בשנות הילדות המוקדמות והסימן העיקרי שלה הוא פגיעה בתקשורת בין אישית ובאינטרקציות חברתיות. אנשים על הספקטרום האוטיסטי לוקים בהבנת סיטואציות חברתיות, לצד התנהגות חזרתית ועיסוק בתחומי עניין יחסית מצומצמים. אנשים על הספקטרום האוטיסטי עלולים להתנהג אחרת מרוב האנשים. התנהגויות מהספקטרום האוטיסטי עלולים להופיע אצל אנשים רבים, אולם אצל המאובחנים על הרצף הקשיים והמורכבויות הם יום יומיים.

ישנם מאפיינים וסימנים המחשידים לקיומה של הפרעה על הספקטרום האוטיסטי, בניהם התנהגות חזרתית, ליקויים בתקשורת לא מילולית (חוסר הבנה של מחוות חברתיות, הימנעות מיצירת קשר עין ועוד), התנגדות לשינויים והיצמדות לרוטינות, תחומי עניין מוגבלים, קשיים בשימור יחסים בין אישיים ועוד.

תהליך אבחון אוטיזם

ניתן לערוך אבחון אוטיזם בכל גיל, אולם חשוב שהאבחון יתבצע מוקדם ככל האפשר. טיפול רב מקצועי והתערבויות ממוקדות יכולה לשפר את יכולות התקשרות של הלוקים באוטיזם. גם אדם שנולד עם יכולות תקשורתיות יחסית דלות, יכול ללמוד ולשפר אותם ורצוי מוקדם ככל האפשר. 

לעיתים ה"חותמת" על כך שהאדם נמצא על הרצף, מהווה הקלה עצומה להכרה בקושי ובבעיה שעימה הם מתמודדים שנים רבות. גם אבחון של ילד או נער, מצד אחד מורכב רגשית לבני משפחתו ולהוריו, אך מצד שני מאפשר התמודדות טוב יותר עם הטיפול בקשיים.

אבחון אוטיזם גם נותן הכרה ברשויות וזכויות הנגזרות מכך – כמו במוסד לביטוח לאומי, רווחה, עיריות, מסגרות לימודיות ועוד.

אבחון אוטיזם למבוגר

פסיכיאטר פרטי מומחה למבוגרים יכול לערוך אבחון אוטיזם לצרכים קליניים וגם לצרכי הכרה של הרשויות. תהליך האבחון אורך לרוב פגישה אחת או שתיים וכולל בדרך כלל ראיון קליני, שאלונים ולעיתים שיחה עם בני הזוג או בני המשפחה. 

אבחון אוטיזם לילדים

פסיכיאטר מומחה לילד ולמתבגר עורך אבחון אוטיזם אצל ילדים, אולם ניתן גם לערוך אבחון אצל נוירולוג ילדים או רופא התפתחותי. האבחון מבוסס על תצפיות של הילד ותגובותיו, שאלונים להורים ולצוותי החינוך והטיפול בילד, ראיון מלא של ילד והוריו וקריטריונים קליניים. אבחון אוטיזם ניתן למעשה לערוך כבר מגיל 18 חודשים (לרוב על ידי אבחון התפתחותי). פסיכיאטר ילדים לגיל הרך יכול לערוך אבחון כבר מגיל 3. לרוב באבחון ניתן לשלול באמצעות בדיקות מעבדתיות ואחריות גם מצבים רפואיים אחרים שעלולים לגרום לתסמינים האופייניים לאוטיזם. האבחון בדרך כלל תקף לביטוח לאומי, למוסדות החינוך, לרווחה ועוד.

אצל ילדים ונוער, על מנת לקבל הכרה מלאה מהרשויות (ביטוח לאומי), יש צורך באבחון רפואי (שנערך על ידי פסיכיאטר או נוירולוג ילדים או רופא התפתחותי) , אך גם באבחון פסיכולוגי (ADOS) על ידי פסיכולוג קליני מורשה. האבחונים מתבצעים בנפרד,  בידי גורמי מקצוע מתחום בריאות הנפש. 

מדוע חשוב לאבחן אוטיזם אצל ילדים מוקדם ככל הניתן?

בגילאים צעירים ישנה גמישות מוחית שמאפשרת לשפר ככל הניתן את היכולות התקשורתיות והיכולת התפקודית שלו וכן להתאים לו את הטיפול המתאים. בדרך כלל הורי הילד או הגננת הם שיכולים לסייע בפניה ראשית לטיפת חלב או רופא הילדים.

צריך לשים לב כי ישנם עיכובים התפתחותיים אשר אינם מעידים על אוטיזם, אבל בכל מקרה של חשד כדאי להתייעץ, בדרך כלל סימנים מחשידים הם הימנעות מיצירת קשר עין, משחק חזרתי, עיכוב שפתי, חוסר ענין באנשים (רק בחפצים) ועוד. 

החיים עם אוטיזם במשפחה

הורים רבים מתקשים לקבל את הבשורה על האבחון ולוקים בצער רב, בושה כאב והלם. 

מעבר לכך, ישנם קשיים רבים במציאת מסגרת חינוכית מתאימה, שלרוב אינה שכונתית ומצריכה התארגנות של ליווי והסעות, טיפולים בשעות אחר הצהריים, תיווך תקשורתי מתמיד בהבנת סיטואציות חברתיות במגע עם ילדים אחרים ועוד. לעיתים המשאבים הרבים שמושקעים בילד באים על חשבון האחים ושאר בני המשפחה. גם האחים עלולים להרגיש מוזנחים ולעיתים נהפכים בעצמם לילד-הורי עם אחריות כבדה שמוטלת על כתפיהם.

יש לזכור כי כל בני המשפחה עוברים משבר ויש לתת מקום ומשמעות לכאב ולאובדן הגדול. ההורים צריכים לקבל כלים אפקטיביים להתמודדות עם המצב באמצעות הדרכת הורים . צריך לזכור שלמרות כל הכאב והצער רבים מהמאובחנים יחיו חיים שלמים ומלאי משמעות, למרות היותם על הרצף.

קרדיט תמונה PEXELS

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן