ארצות הברית מגבילה השקעות טכנולוגיות בסין

נשיא ארצות הברית, ג׳ו ביידן, חתם השבוע על צו המגביל השקעות טכנולוגיות אמריקאיות בסין, מה שמגביר את המתיחות והיריבות בין שתי המעצמות. 

ארצות הברית מתיימרת להיות הדמוקרטיה הגדולה בעולם, עם דגש על כלכלה חופשית. והגבלות עסקיות לא בדיוק עומדות בקנה אחד עם הערכים הדמוקרטיים של התחרות החופשית. אך הבכירים בממשל ארצות הברית מסבירים כי המניעים למהלכים אלו אינם שמירה על האינטרסים הכלכליים של ארצות הברית, אלא החשש מהזליגה של טכנולוגיות אלו למטרות צבאיות. וזוהי גם הסיבה מדוע הצו של נשיא ארצות הברית מכסה תחומים טכנולוגיים מסוימים כמו בינה מלאכותית ושבבים מתקדמים. 

הסינים מביעים דאגה

ומהצד השני של העולם, משרד המסחר הסיני ממהר להגיב ומביע דאגה מצעדיה של ארצות הברית. ואף מוסיף כי הוא שומר לעצמו את הזכות להגיב בצעדים משלו. צעדים אלו של המשטר הדמוקרטי בארצות הברית הם המשך של צעדים דומים שנקט המשטר הרפובליקני בראשות דונאלד טראמפ. והסינים מאשימים כי הכוונות של ארצות הברית הן לשבור שרשראות מסחר לטובת האינטרסים הכלכליים של ארצות הברית. 

נראה כי הניסיונות לבלום את סין הם הדבר היחידי שמוסכם בין הרפובליקנים לדמוקרטים. והראייה לכך היא הרוב הגדול בסנאט בחודש יולי האחרון, לטובת אישור התיקון לחוק – תיקון המאפשר לפקח על השקעות במדינות המעוררות דאגה בממשל וכוללות את סין. 

ביידן מכנה את נשיא סין דיקטטור

המתיחות בין ישראל לסין עברה בשנתיים האחרונות תהליך של אסקלציה. סין הייתה הראשונה לגבות את רוסיה בעקבות הפלישה לאוקראינה, דבר שהציב את ארצות הברית במצב לא נוח מבחינה פוליטית. ובהמשך תקרית בלוני הריגול התמוהה שגרמה לממשל בארצות הברית לטעון כי סין מסכנת את עצמאותה. 

נראה כי גם ללא צווים מגבילים, המשקיעים האמריקאים מתחילים לחשוש מפעילות בסין ובוחנים מחדש את השקעותיהם. הסינים העבירו לאחרונה חקיקה חדשה בתחום הביטחון הלאומי ומניעת ריגול. חוקים אלומשפיעים על תאגידים אמריקאים שונים הפועלים בסין, וכבר מורגשת השפעתם על ההשקעות האמריקאיות בסין.

וישראל בין הפטיש לסדן 

גם יחסי ישראל סין תמיד היו בעייתיים עבור עיניים אמריקאיות. ארצות הברית מעניקה סיוע צבאי נרחב לישראל, ומחויבת לעליונותה הצבאית של ישראל באזור. אך מנגד,  לא אחת ארצות הברית גילתה למורת רוחה כי טכנולוגיות צבאיות ישראליות נמכרו לסינים. 

לאחרונה התחממו יחסי ישראל סין, ושתי המדינות מקדמות הסכם סחר חופשי. יש המעריכים כי הרבה מההתרחשויות קשורות למתיחות בין ישראל לארצות הברית על רקע המהפכה המשפטית. נשיא ארצות הברית נמנע מזה זמן רב מלהזמין את ראש ממשלת ישראל לבית הלבן, וזה ככל המראה מה שעומד מאחורי הביקור המתוכנן של נתניהו בסין.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן