תוכנית העיצוב של מתחם תשב״ץ ביפו אושרה ומקדמת מרחב עירוני חדש

תוכנית הבינוי והפיתוח למרחב התשב"צ ביפו אושרה בוועדה המקומית, ובמרכזה חיבור בין מגורים, מלאכה ומרחב ציבורי בסביבת אצטדיון בלומפילד. לפי הדיווחים בישראל היום, במרכז הנדל"ן ובמגדילים, התוכנית כוללת 401 דירות, שטחי תעסוקה ומסחר, ומעבר של בית התעשייה יפו לבעלות עירונית. זהו שלב תכנוני שמקדם את המתחם לקראת רישוי, ולא הודעה על תחילת העבודות או על פתיחת שטח חדש לציבור.
למי שחי באזור, הפרט המעניין נמצא דווקא בין הבניינים: שטח פתוח מתוכנן אמור לחבר את גן כרונינגן ואת סביבת האצטדיון לדרך בן צבי. לצד תוספת הבנייה, התוכנית מציעה רצף של מעברים ומקומות לשהייה. אלה הרכיבים שיכולים להפוך מתחם שעוברים לידו לחלק ממסלול ההליכה בשכונה, אם ימומשו כפי שתוכנן.
החיבור החדש מתחיל במפלס הרחוב
מרחב התשב"צ נמצא בין רחוב התחייה מצפון, רחוב שלבים ממזרח ודרך בן צבי מדרום, ולצדו מגרשים לפיתוח ממערב. השם מחבר את שמות הרחובות, אבל מבחינת הציבור מדובר בשאלה פשוטה יותר: כיצד אפשר יהיה לעבור בתוך המתחם, ומה יפגוש אדם שהגיע אליו ברגל.
במגדילים דווח כי התוכנית כוללת שטח ציבורי פתוח חדש וזיקות הנאה הפתוחות לציבור. במרכז הנדל"ן תוארו מעברים המיועדים להליכה ולשהייה. בישראל היום נמסר כי לאורך הרחובות ההיקפיים מתוכננות חזיתות מסחריות ומעברים מקורים. אין בפרסומים שנבדקו מפת כניסות לביצוע או שעות פתיחה עתידיות, ולכן אי אפשר עדיין להפוך את התיאור למסלול שימושי בשטח.
הכיוון תואם את עקרונות המרחב הציבורי שמפרסמת העירייה: רציפות בין מוקדי פעילות, העדפה להליכה ולרכיבה, ושיפור הגישה לשטחים פתוחים. העקרונות האלה נותנים דרך לקרוא את התוכנית מעבר למספר המגדלים. כדאי לבחון אם המעברים מחברים רחובות קיימים, אם אפשר לזהות אותם מהרחוב, ואם השטח הפתוח הוא יעד בפני עצמו או רק מרווח בין מבנים. אלה שאלות לבחינת התכנון המפורט, ולא קביעה שהפתרונות כבר בוצעו.
מגורים ותעסוקה באותו מתחם
לפי ישראל היום ומרכז הנדל"ן, התוכנית משתרעת על כ-27.6 דונם וכוללת חמישה מגדלי מגורים, לצד כ-30 אלף מ"ר למסחר ולתעסוקה. הנתונים מתארים את היקף התכנון, ולא שטחים שכבר נבנו או אוכלסו. גם המונח "מעורב שימושים" מקבל כאן משמעות מוחשית: דירות, מקומות עבודה, פעילות בקומת הרחוב ושטחים ציבוריים אמורים להתקיים באותו אזור.
ישראל היום דיווח שלפחות 20% מהדירות יהיו בשטח שלא יעלה על 60 מ"ר, ולפחות 20% נוספים יהיו בשטח של 80 עד 100 מ"ר. זהו תמהיל גדלים מתוכנן. הוא אינו מלמד כשלעצמו על מחירי הדירות, על תנאי שכירות או על מסלול זכאות כלשהו. לא פורסמו במקורות שנבדקו מחירי שיווק מאומתים, ולכן אין כאן בסיס להערכת עלות מגורים עתידית.
התמהיל חשוב גם למי שאינו מחפש דירה. תכנון שמצרף שימושים שונים מחייב לבחון את היחסים ביניהם: כניסות לבנייני מגורים, שטחים לפעילות ציבורית ומקומות עבודה צריכים להשתלב בלי להפוך את המעבר ביניהם למסלול מסורבל. איכות החיבור אינה נמדדת רק בכמות השטח, אלא גם בדרך שבה השימושים פוגשים את המדרכה.
בית התעשייה נשאר חלק מהסיפור המקומי
אחד המרכיבים המובחנים בתוכנית הוא בית התעשייה יפו ברחוב התחייה 14. לפי הדיווחים, המבנה הקיים מיועד לעבור לבעלות עירונית. בפרסומים מתוארת בו פעילות של מלאכה, אמנות, עיצוב, טכנולוגיה וייצור, והכוונה היא לשמר את הרכיב היצרני והתרבותי בתוך ההתחדשות.
זהו פרט שמרחיב את הסיפור מעבר לבנייה למגורים. תוספת של דירות יכולה להתקיים לצד מקום שבו יוצרים ועובדים, אך השילוב דורש הגדרה של שימושים ושל אופן הניהול. עצם הכוונה להעביר את המבנה לבעלות עירונית אינה מפרטת מי יפעיל אותו בעתיד, מה יהיו תנאי השימוש או אילו פעילויות יהיו פתוחות לקהל.
אין בפרסומים שנבדקו תוכנית הרשמה ליוצרים, רשימת חללים להשכרה או התחייבות לגבי כל משתמש קיים. לכן אין מקום להציג את האישור כהזמנה להגיש בקשה למקום. בשלב הנוכחי, המידע המשמעותי הוא הבחירה לכלול מבנה פעיל בתוך המרקם המתחדש, ולא להתייחס לכל השטח כאל מגרש ריק. בהמשך יהיה אפשר לבחון כיצד הכוונה הזאת מתורגמת להסדרים מעשיים.
מה אישור תוכנית העיצוב מאפשר
העירייה מסבירה באתרה שתוכניות עיצוב ופיתוח נגזרות מתכנון מאושר ומפרטות את העמדת הבניינים, הקשר לסביבה, חומרי הגמר ופיתוח השטחים החיצוניים. הן עוסקות גם בחיבור לדרכים ולמעברים ובהיבטים סביבתיים. במילים אחרות, זהו השלב שבו רעיון תכנוני מקבל הוראות מפורטות יותר לגבי האופן שבו המרחב ייראה ויתפקד.
מגדילים ומרכז הנדל"ן מתארים את אישור תוכנית התשב"צ כהתקדמות לקראת בקשת היתר בנייה. לא אותר במסגרת הבדיקה היתר שהוצא למימוש כלל המתחם, ולא אומת לוח ביצוע. משום כך אין תאריך התחלה או מועד אכלוס שניתן למסור לקוראים על בסיס החומר שנקרא.
ההבחנה בין שלבי התכנון שימושית לתושבים: אישור עיצוב הוא התפתחות ממשית, אך הוא אינו מחליף היתר, תוכנית ביצוע או הודעה על עבודות ברחוב. כשיתפרסם עדכון נוסף, כדאי לבדוק איזה שלב התקדם בדיוק. הודעה על הגשת בקשה, החלטה בבקשה והיתר שניתן הן אבני דרך שונות, ולכל אחת משמעות אחרת לגבי מועד המימוש.
מה כדאי לחפש בפרסום הבא
הדיווחים כוללים גם התייחסות להצללה, נטיעות, ניהול מי גשם והתייעלות אנרגטית. אלה כיווני תכנון, ולא תוצאות סביבתיות שנמדדו במתחם. לא פורסם בחומר שנבדק מספר עצים לביצוע, שיעור הצללה מחושב או היקף חיסכון באנרגיה, ולכן אין לייחס לפרויקט הישגים מספריים בשלב הזה.
לתושבי האזור ולמשתמשי המרחב הציבורי, הפרסום הבא יהיה שימושי במיוחד אם יפרט את רצף המעברים, את גבולות השטח הפתוח ואת שלבי מימושו ביחס לבנייה. גם מידע על נגישות ועל הקשר בין בית התעשייה לבין השטחים הציבוריים יעזור להבין כיצד כל חלק מתחבר לאחר.
בינתיים, אפשר לזהות את השינוי התכנוני: המתחם מתקדם עם רכיב ציבורי ויצרני לצד מגורים ותעסוקה. המבחן הבא יהיה בתרגום התוכנית לפרטים שאפשר לקרוא ולבדוק, ובסופו של התהליך גם ללכת בהם: כניסה ברורה, מעבר רציף, מקום מוצל ושטח שבאמת מחבר בין חלקי השכונה.



