טשטוש ראיה פתאומי לזמן קצר

מהו טשטוש ראיה?

טשטוש ראייה הוא מצב של קושי בזיהוי של פרטים קטנים ומדויקים באובייקט מסוים, ללא קשר למרחק בין האדם לבין האובייקט הנתון. הסיבה לכך טמונה בחוסר היכולת של העין לעבד אותות כראוי, וכתוצאה מכך היא לא מצליחה להגיע לכדי המיקוד הדרוש לראיה חדה ומדוייקת.
טשטוש בראייה יכול להוות סממן לפתולוגיה קיימת או לתגובתיות זמנית וחולפת בלבד. במידה והשינויים בראייה נמשכים זמן ארוך או שמא הם חוזרים ונשנים – יש להיוועץ בגורם רפואי.

סיבות נפוצות שגורמות לטשטוש ראיה פתאומי

  1. דימום בעין – במקרה של חבלה בעין, דם יכול להצטבר בין הקרנית לקשתית של העין. פגיעה בקרנית, בקשתית או באישון עשויה להוביל לטשטוש בראיה, לכאב ולרגישות לאור.
  2. יובש בעיניים – הדמעות מסייעות לשמור על לחות העיניים. במידה וישנה חסימה של דרכי הדמעות או שקיים חוסר או ליקוי בהן, ייתכן חספוס בעין, טשטוש ראיה או תחושת שריפה וצריבה.
  3. אימוץ יתר של העיניים – לרוב נובע כתוצאה מזמן מסך ממושך ומשימוש מוגבר במכשירים דיגיטליים אשר גורם לעייפות שרירים. בנוסף לעייפות, ייתכנו גם כאבי ראש ,כאבי צוואר ויובש בעיניים.
  4. דלקת של הלחמית – זיהום המוכר גם כ"עין ורודה", ונוצר כתוצאה מדלקת חיידקית או מאלרגיה. זיהום זה עשוי לגרום לפגיעה ברקמה, דבר שעלול להוביל לראיה מטושטשת. הזיהום מתאפיין בנפיחות בעפעפיים, אודם וריר בעין ורגישות לאור.
  5. הריון – השינויים ההורמונאליים יכולים להוביל לפגיעה בראייה, כולל טשטוש, ראייה כפולה, כתמים בשדה הראיה, הבזקי אור, ובמקרים חריגים אפילו לעיוורון.
  6. זקנה – גורמת לליקויי ראיה שכיחים כגון טשטוש ראיה הדרגתי ,קושי בקריאה ועוד.

סיבות חמורות שגורמות לטשטוש ראיה פתאומי

  1. אובאיטיס – זהו שם כללי למחלה דלקתית בעין, שיכולה להתלוות למחלות אוטואימוניות כגון זאבת או קרוהן. מחלה זו גורמת לשכבה האמצעית של העין להיות מודלקת.
  2. היפרדות רשתית – במקרה בו ישנה היפרדות של הרשתית מהקיר האחורי של העין, תאי העצב בעין נפגעים וכתוצאה מכך יכול להיגרם טשטוש פתאומי בראיה, ראיה של "צל מתמשך", איבוד של קצות שדה הראיה ("וילון שחור") ועוד.
  3. פגיעה במקולה – המקולה הינו החלק ברשתית העין שאחראי למיקוד של ראייה ומכאן אחראי לראייה של פרטים קטנים ומדוייקים. במקרה של חור מקולרי, עשויה להיות דליפה של הנוזל הזגוגי לשכבה המקולרית של הרשתית, ולהוביל לטשטוש בראייה ולחוסר מיקוד. סימפטומים דומים יכולים לבוא לידי ביטוי במקרה אחר של ניוון המקולה.
  4. דלקת עצבים אופטית – חולים במחלות אוטואימוניות עלולים לסבול מטשטוש בראיה הנגרם מפגיעה בעצב הראייה על ידי מערכת החיסון העצמית, מה שיוביל במקרה זה לדלקת עצבים אופטית. תסמינים נוספים יכללו ראייה עמומה, כאב בחלקה האחורי של ארובת העין בעת הוזזת העין ועוד.
  5. דלקת בעורק הרקה – דלקת רב מערכתית שגורמת לפגיעה בעורקים בינוניים וגדולים בפלג הגוף העליון כולל צוואר ראש וחזה. הדלקת עלולה לגרום לבעיות נוספות מלבד בעיות ראייה, כגון עייפות וחולשה, חוסר בתיאבון, כאבי שרירים ועוד. נזקים חמורים אשר נגרמים על ידי הדלקת כוללים עיוורון מלא, פגיעה בכלי הדם ואף שבץ מוחי. במצבים אלו יידרש סיוע רפואי דחוף.
  6. סכרת –ריכוז סוכר גבוה עלול להביא לפגיעה ברשתית. סכרת מחלישה ופוגעת בכלי הדם , שנוטים להיות שבריריים ולדמם, מביאה להתפתחות כלי דם חדשים (שאינם תקינים) ובמקרים חריגים מובילה להיפרדות רשתית ואף עיוורון.

אבחון ראייה מטושטשת

על מנת לקבוע את תוכנית הטיפול בטשטוש הראייה, רופא העיניים יבצע בדיקת עיניים מקיפה לאפיון חומרת הטשטוש.
שאלות נפוצות בבדיקה זו יכללו את הבאות:

  1. מתי שמת לב לראשונה לטשטוש בראיה?
  2. אילו גורמים משפרים את הראיה שלך בעת טשטוש? ואילו גורעים ממנה?
  3. האם יש לך היסטוריה אישית משפחתית של מחלות עיניים?
  4. האם סובל ממחלות רקע? האם נוטל טיפות תרופתי קבוע או חדש ?

לאחר מכן יבוצעו סדרת בדיקות ביניהן חדות ראייה, רפרקציה, בדיקה במנורת סדק ובמידת הצורך הדמיות עין שונות.

הטיפול בראייה מטושטשת

סוג הטיפול ומשכו תלויים בחומרת הליקוי ובמקורו.

במידה וטשטוש הראייה נגרם מאימוץ העיניים או מיובש יומלץ על מנוחה , הימנעות ממסכים ותחליפי דמעות לפי הצורך.

במקרים בהם מקור הבעיה הוא שגיאת שבירה, כמו היפרמטרופיה, פרסביופיה, אסטיגמציה או קוצר בראייה, הטיפולים האפשריים יהיו שימוש במשקפיים ובעדשות.

אם הסיבה היא קטרקט ייתכן שידרש ניתוח וברטינופתיה סוכרתית מטפלים בזריקות לעין.

אם מקור טשטוש הראייה הוא זיהומי , ייתכן שיהיה צורך באנטיביוטיקה במידה ומחולל הזיהום חיידקי.  

שלל הסיבות והטיפולים השונים מבהירים את הצורך בפנייה לרופא לצורך אבחנה וטיפול מתאים.

https://www.רופאעיניים.co.il/ מידע נוסף בנושאי רפואת עיניים ניתן למצוא באתר 

דילוג לתוכן