איך בינה מלאכותית תשנה את הדרך שבה אנו קונים ומוכרים רכבים?

בינה מלאכותית מצאה את דרכה לא רק אל הבית החכם אלא גם הופכת את הרכבים שבהם אנחנו נוסעים לחכמים יותר, ואפילו את הדרך שבה קונים אותם. מה צפוי לנו בעתיד?

גל זמיר

בשנים האחרונות עם התקדמות טכנולוגית בנושאים כגון אינטרנט של דברים, בינה מלאכותית וביג דאטה, מהפכות קטנות מתחוללות בחיינו בתחומים רבים. יש מהפכות שאנחנו כבר מתורגלים אליהן יותר, לדוגמה, המזגן בבתים חכמים יודע מתי אנחנו צפויים לחזור הביתה ולהפעיל את עצמו לקראת השעה המיועדת כדי שנחזור לבית ממוזג ונעים. לא רחוק היום שבו הוא גם ידע להתממשק לתוכנות ניווט ולדעת אם אנחנו תקועים בפקק או אנחנו בדרך הביתה ולהתאים את שעת הפעלת המזגן באופן מדויק אפילו יותר. 

טכנולוגיית הבינה המלאכותית קיימת לא רק בבתים חכמים אלא נכנסת לתחומים רבים אחרים. תחום נוסף ומעניין הוא תחום הרכבים, שם כבר מספר שנים הטכנולוגיה מככבת והיום יותר מתמיד היא נמצאת בחוד החנית של תחום התחבורה הממונעת. מה צופן לנו העתיד – ומה כבר כאן?

מערכות בטיחות אקטיביות

אולי הנושא הברור והמתבקש ביותר בתחום הבינה המלאכותית והרכבים הוא תחום מערכות בטיחות אקטיביות. בואו לרגע נדבר על מה זה בעצם אומר? בינה מלאכותית היא דרך להפוך מידע לידע, די בדומה למה שאנשים עושים. כבר היום יש מערכות אקטיביות רבות ברכבים: בקרת שיוט אדפטיבית, מערכות עזר לבלימת חירום, מערכות שמירה על נתיב ועוד.

על מנת להשיג את המידע, בינה מלאכותית נעזרת בחיישנים. מצלמות, חיישני רדאר, חיישני זמני תגובה על מערכות המכונית, טמפרטורה ועוד. לבינה המלאכותית של הרכבים ישנה גישה למערכות רבות, פנימיות וחיצוניות, שיכולה לעזור לה בקבלת ההחלטה הנכונה ביותר. למשל, רכב עם רפידות בלמים שחוקות ידרוש מרחק עצירה גדול יותר מרכב בו עם רפידות חדשות. כאשר מערכת בינה מלאכותית תקבל החלטה מתי להתחיל לעצור – היא יכולה לעשות שימוש גם במידע הזה, מידע שלנהג האנושי אין גישה ישירה אליו. חיישנים עוזרים לקבל מידע לפעמים טוב יותר מנהג אנושי, כמו למשל בתנאי ראות לקויה באמצעות מערכות סונר או רדאר.

יתרון נוסף של בינה מלאכותית לעומת נהגים אנושיים הוא זמן התגובה. זמן תגובה אנושי מורכב מזמן החשיבה – הזמן שלוקח לנהג לשים לב שיש משהו שדורש התערבות ולהחליט לפעול, זמן הפעולה (למשל מרגע שהנהג החליט שיש לבלום ועד שהוא לוחץ על דוושת הבלם) והזמן שלוקח לרכב להגיב. זמן התגובה של הרכב עצמו הוא זהה בשני המקרים, אולם זמן פעולה והחשיבה מהירים בהרבה כאשר מדובר בבינה מלאכותית, והיא גם אינה מושפעת מגורמים כגון עייפות, ילדים במושב האחורי, התעסקות עם הטלפון הסלולרי או החלפת שיר במערכת השמע.

רכבים אוטונומיים

אחד הנושאים החמים שכולל בינה מלאכותית הוא נושא של רכב אוטונומי – הרכבים שכלל לא יזדקקו לנהג על מנת לנסוע. כאן מדובר לא רק בשיפורים קטנים אלא מהפכה של ממש. תחשבו לרגע על התרחישים הבאים שכולם יהיו אפשריים כאשר הרכבים יהיו אוטונומיים: 

  • חנייה? בקלות – ברכב אוטונומי אין צורך לבזבז זמן על חנייה. הרכב מסיע אתכם בדיוק להיכן שאתם צריכים, ומקבל הוראה ללכת לחנות את עצמו. כשאתם  רוצים לחזור אתם פשוט קוראים לו באפליקציה, והוא מגיע לאסוף אתכם. לא רק חסכון משמעותי בזמן, כבר גם אין אפשרות של ללכת לאיבוד בחניון. עד כמה אנחנו קרובים? יש כבר כמה מודלים שמיישמים את הטכנולוגיה הזו בקנה מידה מצומצם – בחניונים.
  • זמן נסיעה הוא כבר לא זמן מבוזבז – אם היום אנשים מבלים שעה ויותר בדרך אל ומהעבודה, וזמן זה הוא בעיקרו זמן מבוזבז על נהיגה בעתיד אין סיבה לא לנצל את הזמן הזה: אפשר לראות סרט, לקרוא, לעבוד, אפילו לנהל פגישת צוות מקוונת עם יתר הצוות שבדרך לעבודה.
  • רכבים שיתופיים – אם רכב הוא בעצם שירות הסעה אז רכבים אוטונומיים הם האידאה למערכות רכבים שיתופיות. בינה מלאכותית יכולה לעזור לנתב רכבים לאזורי וזמני ביקוש גבוהים, יודעת לצפות העדפות של נוסעים קבועים למשל לנסיעה פרטית או משותפת, יודעת לתקשר ליתר הצי שינויים לא צפויים בביקוש, בהיצע או בתנאי הדרך. מד"ב? לא ממש – אובר משקיעה השקעה רצינית בכיוון .

דיאגנוסטיקה ותחזוקה

כשדיברנו על מערכות בטיחות דיברנו על השימוש בחיישנים, אבל חיישנים הם יותר מאשר רק מצלמות חוץ. חיישנים יכולים למדוד טמפרטורה, זמן, קיבולת, שחיקה, איכות נוזל ועוד אינסוף ממדים שנותנים לבינה המלאכותית תמונה מלאה של מצב המנוע. כאשר מתעוררים סימנים ראשונים לבעיה, הבינה המלאכותית יכולה לבצע פעולות דיאגנוסטיקה מתקדמות ולייעל ולשפר את תחזוקת הרכבים. 

אם נהג אנושי סביר בודק (מדי פעם) את הלחץ בצמיגים, השמן או מודע לזמן שחלף מאז הטיפול האחרון – דיאגנוסטיקה מבוססת בינת מלאכותית יודעת להתריע  שהלחץ בצמיגים אינו מתאים ודואגת לתחזוקה שמונעת שחיקת צמיגים ומעלה את בטיחות הנסיעה ואת החסכון בצריכת האנרגיה. בזמן האחרון הרכב דורש יותר שמן? אולי שווה לבדוק האם צריך להחליף גומיית איטום. בינת מלאכותית יודעת לצפות מראש ולמנוע בעיות ובכך מוזילה את תחזוקת הרכב ומעלה את בטיחות השימוש בו.

מכירת רכב

בינת מלאכותית נכנסה לא רק לאזורי הרכבים עצמם, אלא גם לכל הסובב אותם, כגון חווית רכישת רכב חדש. כאשר קונה פוטנציאלי רוצה לבחור רכב שמתאים לצרכיו, בינה מלאכותית יכולה להדריך אותו ולתת המלצות אובייקטיביות בהתאם לצרכיו ורצונותיו, המלצות שאינן מושפעות מתמריצי מכירה ולוקחות בחשבון היצע מקומי, מחירים, ומידע רב נוסף. 

בינה מלאכותית משתלבת גם בתהליכי ניהול סוכנויות הרכבים – ייעול ניהול מחסני רכבים וחלפים המבוסס על ניתוח מעמיק של דרישות השוק והדרישה, ייעול שרשרת האספקה, ייעול תהליכי שיווק ומכירה המאפשרים קסטומיזציה והתאמה אישית של מבצעים והצעות ללקוחות, זיהוי לידים איכותיים בהתחשב בהיסטוריית רכישות ועוד.

מבחינת הלקוח, השירות שהוא מקבל הוא מדויק ומהיר יותר – ובעיקר מותאם בדיוק לצרכיו ורצונותיו. בינה מלאכותית יודעת לחפש מבצעים ואפילו לחזות מבצעים עתידיים, לתת המלצות מגוונות וטובות יותר, לתזמן בקלות נסיעות מבחן ולהציע אפשרויות מימון מתאימות. מי שיחפש בעתיד מכוניות למכירה כבר לא יצטרך לכתת את רגליו בין הרבה סוכנויות רק כדי לבצע סינון לאותם רכבים שזמינים, עומדים בתקציב ומתאימים לצרכים, אפשר יהיה להתחיל את המסע מהבית. 

לסיכום

בינה מלאכותית כבר נמצאת בתחום הרכב לא מעט זמן והיום היא אחר הטרנדים החמים בנושא – אם מדובר על שיפור מערכות הבטיחות המתקדמות, שיפור השירות והמכירות או מעבר לרכבים אוטונומיים – העתיד הוא כבר מעבר לפינה.

קרדיט:  Shutterstock. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן