מספר פרטי מידע שכדאי לדעת על קרטוקונוס

קרטוקונוס זו מחלת עיניים שמשפיעה על מבנה הקרנית – כלומר, החלק הקדמי בעין.

התקדמות המחלה משפיעה על עובי הקרנית והופכת אותה לדקה יותר ויותר. כך היא מאבדת עם הזמן את צורתה המעוגלת וצורתה משתנה לצורת קונוס. השינוי בצורתה של העין מפריע לקרני האור לפגוש את העין באופן תקין, דבר שמשפיע על הראייה.

מדוע זה קורה?

קרטוקונוס היא מחלה תורשתית שנוטה להתפתח בקרב מי שמשפשפים את עיניהם באופן שגרתי ובתדירות רבה. הקרטוקונוס היא מחלה שמתפתחת בדרך כלל בגיל הנעורים ופוגעת בשתי העיניים. עם זאת, התפתחות המחלה לא בהכרח שווה בשתי העיניים. אין דרך למנוע את המחלה או לרפא אותה אך יש דרכים להאט אותה ולבלום אותה. על כן, חשוב מאד להגיע באופן קבוע לביקורת אצל רופא עיניים כדי לעקוב אחר המחלה.

איך ניתן לאבחן קרטוקונוס?

קרטוקונוס מאבחנים במיקרוסקופ ובאמצעות מיפוי של הקרנית. אלו שתי בדיקות שניתן לבצע בכל מרפאת עיניים. יש לציין שקרטוקונוס היא מחלה תורתית וסביר להניח שאם לבן משפחה אחד התגלה קרטוקונוס, יש סיכוי גבוה שגם בני משפחה נוספים לוקים במחלה. על כן, במידה ומתגלה במשפחה מקרה של קרטוקונוס, חשוב שגם יתר בני המשפחה ייבדקו.

מה התסמינים של קרטוקונוס?

תסמיני המחלה הם טשטוש בראייה וקוצר ראייה שנגרמים בשל העיוות בקרנית. בשלבים יותר מתקדמים של המחלה ימליץ הרופא על התאמת עדשות מגע ייחודיות שמשנות באופן מלאכותי את צורתה של העין ועוזרות לשפר את הראייה. בשלבים המתקדמים יותר של המחלה משקפיים ועדשות ראייה לא יוכלו לתקן לחלוטין את הטשטוש בראייה.

איך מזהים קרטוקונוס בשלביו הראשונים?

עם תחילתה של המחלה לא ניתן כמעט להרגיש בשוני בראייה. הראייה תיחלש באופן מדורג עם התפתחות המחלה. סימן לקרטוקונוס יוכל להיות שינויים תכופים במספר במשקפי הראייה.

איך מטפלים בקרטוקונוס?

הדבר שהכי חשוב להקפיד עליו הוא הימנעות משפשוף העיניים – פעולה שמקדמת את המחלה. ניתן לפתור זאת בקלות על ידי שימוש בטיפות עיניים שמפחיתות את הגרד. ישנו גם ניתוח בשם "צילוב קולגן". במהלך הניתוח יקרין המנתח אור אולטרה-סגול על הקרנית ויטפטף טיפות של ויטמין B2. השילוב בין הויטמין לקרינה מייצר תגובה כימית שמשפרת את מצב הקרנית.

במקרים קשים בהם לא ניתן לשפר את הראייה באמצעים שצויינו עשוי להמליץ הרופא על השתלת קרנית.

לסיכום: קרטוקונוס היא מחלה שפוגעת בהדרגה בראייה בשל שינוי בצורתה של הקרנית. זיהוי מוקדם של המחלה, מעקב וביקורת יוכלו להאט לאותה ולשפר את איכות חייו של המטופל.

דילוג לתוכן