מחשמלים – החשמליות המובילות של 2022 ותחזיות לשנת 2023

למרות בעיות אספקה ואתגרי שינוע לא פשוטים, כל מכונית עשירית שנמכרה בשנה שעברה היתה מכונית חשמלית לגמרי. והעתיד? מבטיח לנו עוד הרבה יותר מכל זה.

מאת: יוני אביב

מכירים את הקטע הזה שאתם מסתכלים על תמונות ישנות שלכם ולא מאמינים שאשכרה נראיתם ככה פעם? אתם יודעים, עם הבגדים האלה, התספורת הזאת, וכד'? אז גם לטכנולוגיה יש את היכולת הזאת לגרום לנו להשתומם מדברים שעשינו פעם.

הרי לא לפני המון שנים שעוד היינו צריכים לרכוש דיסקים כדי לשמוע מוזיקה, או להסתמך על חוש ההתמצאות של עוברי אורח כדי להגיע ממקום למקום.

אני כבר לא מדבר על הימים בהם חיפשנו קו טלפון כדי לצלצל למי ששלח לנו הודעה באיתורית. כשמסתכלים על מה שעובר כרגע שוק הרכב העולמי – וגם הישראלי – מבינים שזה לא מופרך להעריך שבתוך כמה שנים ניזכר בתימהון בימים בהם השתמשנו בדלקים כדי להסיע כלי רכב ממקום למקום.

נכון, אנחנו עדיין לא לגמרי שם, אבל המגמה ברורה, ואיתה המספרים שמציירים תמונה חד משמעית. למעשה, מספיק להציץ בטבלת מסירות הרכב בישראל בשנת 2022, ובתחזיות של השוק הזה ב-2023 כדי להבין שהטכנולוגיה מתעקשת לספר לנו משהו.

אז היה לנו, ומה עוד מחכה לנו?

לפני שנציין כמה מכוניות חשמליות שעבורן 2022 היתה שנת פריצה אדירה מבחינת כמות מכירות, רק נבהיר שאולי העדות הכי מובהקת למהפכה החשמלית שכבר קורית, נמצאת בכלל אצל חברות הביטוח.

העובדה שאלו הזדרזו לתת מענה לצרכים של שוק הרכב המשתנה, ולהציע פוליסות ביטוח מקיף ייעודיות לרכבים חשמליים, מבהירה שגם הן מעריכות שיש כאן שינוי תפיסה אמיתי.

נציגי השירות של חברות הביטוח כבר יידעו להתאים למכונית החשמלית שלכם חבילת כיסויים רלוונטית, עם שירותי גרירה ודרך המותאמים לרכב עם סוללות במקום טנק דלק, או כיסוי לעמדת הטעינה הביתית שכנראה תבחרו להתקין בחניה הפרטית.

עם נתון של מעל ל-10% מנתח השוק במסירת רכבים חשמליים לגמרי ב-2022 (לא כולל דגמים היברידיים או פלאג-אין), כבר אפשר וצריך לערוך היכרות עם כמה מהשחקניות הבולטות ברשימה החשמלית.

למשל, יצרנית הרכב הסינית ג'ילי, שמכרה 6,816 רכבים מדגם הגיאומטרי C שלה, בזכות הבטחה מפתה של רכב קרוסאובר מודרני, עם חבילת אבזור נוצצת, טווח נסיעה בין טעינות שמסתובב באזורי ה-400 קילומטרים, ותג מחיר קל לעיכול יחסית לקטגוריה.

ההצלחה של ג'ילי היתה כל כך גדולה, שהיא הצליחה להקדים בטבלת המכירות אפילו את טסלה האמריקאית (עם 6,047 מכירות), שהדגם הפופולרי שלה (מודל 3) הפך כמעט לשם גנרי עבור מכוניות חשמליות בכל רחבי העולם.

אבל לפחות בישראל, זה ממש לא רק טסלה או ג'ילי. יצרנית סינית אחרת העונה לשם BYD הספיקה למכור ב-2022 לא פחות מ-3,710 רכבים למרות שנכנסה לשוק מאוחר מאוד באותה השנה, ואילו יונדאי הקוריאנית רשמה 2,642 מכירות של האיוניק 5 הנהדרת שלה.

מה שכן, חשוב להבין שנתוני המכירות האלה מושפעים מאוד מזמני אספקה ארוכים מאוד, קשיים גדולים בשינוע רכבים לכיוונם של הרוכשים בישראל, ועוד לא מעט מהמורות בירוקרטיות, בינלאומיות וכו'.

טבלת המכירות של הרכבים החשמליים ב-2022 כוללת גם לא מעט דגמים של יצרניות ענק כמו מרצדס, סקודה, פיג'ו, ועוד לא מעט יצרניות רכב סיניות שעשו השנה עלייה לישראל. חלקן צפויות לעבור שנה מתגמלת מאוד בשוק הישראלי לאורך 2023.

אחת מהן היא ORA שהביאה לישראל את דגם ה-"פאנקי קאט" שלה שמגיע עם מנוע חשמלי שיודע להפיק לא פחות מ-170 כוחות סוס, טווח נסיעה של עד כ-400 קילומטרים ואפילו ציון של 5 כוכבים במבחן הריסוק האירופי.

אם הזכרנו מקודם את האיוניק 5 של יונדאי, אי אפשר בלי מילה על האיוניק 6 שצפויה לחשמל השנה את האספלט הישראלי. עם הנעה אחורית או כפולה, טווח נסיעה בין טעינות של כ-600 קילומטרים ומימדים של רכב מנהלים אמיתי בתחפושת של משפחתית, סביר להניח שגם הפעם הביקוש יעלה על ההיצע של היצרנית הקוריאנית בישראל.

בהקשר הזה שווה להזכיר גם את ה-אבטארט E500 מבית פיאט שהצליחה לחשמל את אחד הדגמים הכי אייקוניים בעולם הרכב בכלל, ואת ה-לייטנינג 150 המפורסם של פורד. טנדר עצום בגודלו שאשכרה צריך רק קצת יותר מ-4 שניות כדי להגיע מאפס למאה.

לסיכום, זה כנראה ייקח עוד כמה שנים, אבל אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, החוויה של להיכנס לתחנת דלק ולהתחבר למשאבה צפויה להרגיש לנו די ארכאית. משהו באזורים של לפתוח היום מפה מקופלת במקום את אפליקציית הניווט הקבועה שלנו. כשזה יקרה, אל תרגישו מובכים מדי, פשוט ככה זה עם טכנולוגיה.

קרדיט תמונה Shutterstock

דילוג לתוכן