רכב חשמלי ואיכות הסביבה: עד כמה מזהמת תחבורה חשמלית?

אין להן אגזוז שפולט גזים, אך מכוניות חשמליות מסובכות לייצור ומצריכות חומרים שמתפרקים לאט ומשפיעים על הסביבה. ועדיין, מדובר בכלי התחבורה האקולוגי ביותר. כיצד יודעים זאת, ואיך יתכן שדווקא רכב חשמלי סיני מזהם הכי פחות? 

אורן הדר

כל נהג ישראלי יודע שמכונית חשמלית יותר חסכונית ומשתלמת, ומאפשרת חיסכון של עשרות אחוזים בעלויות הנסיעה המשפחתיות. ורבים גם שמחים לדעת שהם נוסעים מבלי לפלוט גזים פחמניים, שמעצימים התחממות גלובלית ופוגעים באיכות האוויר והסביבה כולה. 

אבל עדיין מדובר במכונית, שהייצור שלה פולט חומרים פחמניים וכך גם האנרגיה שנדרשת להפעלתה. עד כמה באמת ידידותית לסביבה תעשיית התחבורה החשמלית? מדריך זה יציג לכם את כל ההשפעות האקולוגיות, כדי שתקבלו את התמונה המלאה בנושא. 

איך יודעים עד כמה מזהמת מכונית? 

שיעור הזיהום של מוצר נמדד בטביעת הרגל הפחמנית שלו, כלומר סך פליטות הפחמן שהוא משאיר בעולם. כשמדובר במכונית, מנתחים גם את הגזים שנפלטים בפעולתה, וגם את אלה שנפלטו במהלך הייצור שלה, וניתן לחשב גם פליטות שנגרמו כתוצאה מאספקת החומרים לבנייתה. ההשפעה הסביבתית לא מסתכמת בפליטות פחמן: גם התפרקות רכיבי המכונית לאורך שנים יכולה לגרור זיהום קרקע ופליטת חומרים רעילים.

מכוניות בעלות מנוע בעירה פנימית מזהמות במהלך הנסיעה, בשל פליטת גזים רעילים מהאגזוז. במנועים שלהן יש הרבה יותר חלקים נעים, ולכן הן זקוקות להרבה יותר שמנים רעילים שמקורם בתעשיות פטרוכימיות שמזיקות לסביבה בכריית חומרי הגלם. ולקינוח, הבלאי שלהן גדול, וחלקיהן נשחקים ומושלכים לעיתים קרובות, מה שמוסיף לצמיחת מזבלות ואף לזיהום קרקע. 

תחבורה חשמלית מחסלת לחלוטין את זיהום האוויר שנגרם בפעולת המכונית, וככל שמגזר האנרגיה המתחדשת יותר מורגש במדינה בה פועל הרכב, כך תצומצם גם פליטת המזהמים הנדרשים לנסיעה. כמו כן, מדובר בכלי רכב יעיל בעל בלאי רכיבים נמוך בהרבה. 

איזו השפעה סביבתית יש לרכב חשמלי?

שני גורמים עדיין מתחו ביקורת אקולוגית על מכוניות חשמליות במשך שנים: הראשון הוא חסידי מכוניות בעלות בעירה פנימית, שטענו שמכונית חשמלית אמנם לא פולטת גזים רעילים מהאגזוז, אך תהליך הייצור שלה מחייב הרבה יותר שבבים וחומרים מתקדמים ולכן מזהם הרבה יותר. 

השני הוא פעילי איכות הסביבה שטענו שבגלל שמכונית חשמלית מכילה מערך סוללות גדול, התפרקותן תזהם את הסביבה הרבה אחרי שהרכב עצמו כבר יסיים את חייו. 

ארגון ICCT, גוף בינלאומי שמנתח זיהום של כלי רכב, ואף חשף בעבר סילוף והסתרת פליטות פחמן בקרב יצרניות, בדק ומצא שלהיפך: מכוניות חשמליות מזהמות פחות ממכוניות בעלות מנוע בעירה פנימי בשיעור שמגיע ל-70%. גם בזכות תהליכי ייצור חכמים, וגם בזכות תהליכי מיחזור סוללות הרכב. במילים אחרות, בשלב זה של הטכנולוגיה, אין בנמצא כלי רכב משפחתי אקולוגי יותר ממכונית חשמלית – מלבד עגלה עם סוס. 

איך יתכן שייצור רכב חשמלי סיני מזהם אפילו פחות?

מומחים רבים מסכימים שדווקא רכב חשמלי סיני הוא הכי אקולוגי בקטגוריה, בהשוואה למגזרי ייצור במדינות אחרות. הטענה נשמעת מפתיעה, שכן זיהום האוויר בסין רשם שיאי עולם רק בעשור הקודם. כדי להבין זאת, צריך לבחון את התפתחות תעשיית הרכב במדינה. 

עוד ב-2005 הוקמו במדינה מערכי ייצור ייעודיים לרכב חשמלי, במטרה לצמצם במהירות את זיהום האוויר בסין – כמו גם לענות על הביקוש הגואה של מעמד הביניים המקומי למכוניות חדשות. ב-2009 הבינה ממשלת סין שהזיהום במדינה הגיע לשיעור מסוכן ביותר, והחלה בסבסוד נרחב של טכנולוגיות תחבורה חשמלית. כשב-2013 נמדדו בבייג'ינג רמות זיהום אסטרונומיות, העצימה הממשלה את הסבסוד וחישמול תעשיית הרכב המקומית. עם הזמן נוצרה בסין התמחות יחידה מסוגה בעולם בתחבורה חשמלית כאפיק פיתוח עיקרי – ושמי בייג'ינג הפכו ממפויחים לכחולים. 

במדינות רבות אחרות ההשקעה בתחבורה חשמלית היתה פחותה, ויצרניות מקומיות העדיפו להמשיך ולהציע דגמים היברידיים ובעלי מנועי בעירה פנימית כדי לחסוך עלויות הסבת פסי ייצור. הדגמים החשמליים יועדו לקטגוריות הפרימיום, כדי להחזיר את העלויות. 

זאת, בעוד הסינים פיתחו מכוניות חשמליות עממיות, אמינות ולמדו לבנות אותן יותר מהר, יותר בזול ובצורה יעילה יותר מיצרניות ביפן, קוריאה, אירופה וארצות הברית. זו גם הסיבה שבעוד חברות רבות מתקשות לעמוד בביקוש, זמני האספקה של רכב חשמלי סיני קצרים בהרבה – ועל כך יעיד כל מי שניסה לרכוש רכב חשמלי סיני בישראל. 

בשורה התחתונה, רכב חשמלי סיני מציג חיסכון משמעותי בעלויות נסיעה וגם תורם יותר לסביבה בריאה, אוויר נקי, ומשפיע פחות על משבר האקלים מכלי רכב מבוססי בעירה פנימית. ככל שיחדרו לשוק יותר מכוניות חשמליות זולות ונוחות, יותר אוטובוסים חשמליים ויותר מקורות אנרגיה מתחדשים – כך ישתפר המצב, והאנושות תוכל להגיע לכל אשר תחפוץ מבלי לחשוש מנזקים ואסונות אקולוגיים. 

קרדיט: Shutterstock

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן