מה הסיכוי שזה יקרה לי? מספרי גניבות הרכב בישראל ומה עושים נגד גניבה

אנחנו יורדים רגע למכולת ולא טורחים לנעול את האוטו מה הסיכוי שהוא ייגנב? ובכן, לא קטן כך נזהרים מגניבות

דניס לר

גניבת רכב, לצערנו, נהפכה לעניין שכיח בערי ישראל. ואמנם, זוהי לא בעיה מקומית בלבד – בכל העולם מתמודדים עם הקלות שבה ניתן לגנוב רכבים, בעיקר בעידן של הנעה ללא מפתח ומכוניות חשמליות חכמות. כך למשל, לפי נתוני הלשכה האמריקאית לביטוח לאומי (NICB), יותר ממיליון כלי רכב נגנבו בארצות הברית בשנת 2022. כלומר, בערך שני כלי רכב שנגנבים בכל דקה. אילו רכבים נגנבים בישראל, כיצד מתמודדים ואיזה ביטוח יכסה אותנו מפני גניבה? בכתבה שלפניכם. 

אילו כלי רכב נגנבים בישראל?

בסוף הרבעון הראשון של 2023 פרסם ארגון מנהלי התחבורה הישראלי נתונים שנאספו על ידי חברת ביטחון הרכב איתוראן. החברה ערכה מחקר לגבי גניבות רכב על בסיס מדגם ארצי מייצג של כ-700,000 כלי רכב. לפי הדו"ח, ברבעון ה-1 של 2023 נרשמה עלייה בגניבות רכב של 39% לעומת התקופה המקבילה ב-2022. בהשוואה לרבעון הראשון של 2021, נרשמה עלייה של 202% בגניבות.

לפי איתוראן, סוגי הרכבים הנגנבים מתחלקים כדלהלן: 50% ג'יפים וג'יפונים, 32% רכב פרטי, 8% אופנועים, 5% רכב מסחרי, 3% משאיות ו2% כלי צמ"ה – ציוד מכני והנדסי. בניתוח האזורים המועדפים על הגנבים גוש דן ממשיכה להוביל את טבלת הגניבות בישראל עם 41% מכלל אירועי הגניבה, ואחריה אזור השרון עם 22%, אזור הדרום עם 13%, אזור השפלה עם 11%, ירושלים ומודיעין עם 7%, אזור הצפון עם 4% ויו"ש עם 2%.

הגניבות מתבצעות בדרכים שונות. באיתוראן מציינים שת שיטות הגניבה העיקריות. ב-15% מאירועי הגניבה, נמצא מפתח הרכב ברשות הגנב. 18% היו בשיטת הפריצה האלימה, 60% באמצעות התחברות וקידוד  לשקע OBD המדמה שימוש במפתח מקורי, ו-6% באמצעות גרירת/העמסת הכלי וגניבתו. 

איך להפחית את סיכויי הגניבה?

ישנם מספר דברים שניתן לעשות כדי להגן על המכונית מפני גניבה:

  • חנו באזורים מוארים היטב. גנבים נוטים פחות לגשת למכוניות שחונות באזורים מוארים היטב. אם חייבים להחנות באזור חשוך, נסו לחנות ליד מצלמת אבטחה או אמצעי מרתיע אחר.
  • השתמשו במכשור גלוי נגד גניבות. מנעול הגה, סנדל, אימובילייזר או כל מכשור אחר בעל נראות גבוהה – יכול להרתיע גנבים מלנסות לגנוב את הרכב מלכתחילה.
  • נעלו את הדלתות והחלונות בכל יציאה מהרכב. גם אם אתם רק יוצאים למכולת לכמה רגעים, נעלו את הדלתות והחלונות. גנבים מחפשים לעתים קרובות מכוניות לא נעולות, וכפי שניתן לראות מנתוני איתוראן, בעיקר כאלה שבעליהן השאיר את המפתח בסוויץ'.
  • אל תשאירו חפצים בעלי ערך במכונית. גנבים מכוונים לעתים קרובות למכוניות שיש בהן חפצים בעלי ערך גלויים לעין – תיק, מחשב, טלפון וכדומה. אם אתם חייבים להשאיר חפצים במכונית, נסו להסתיר אותם מהעין. 
  • התקינו מערכת אזעקה ומעקב לרכב. מערכת אזעקה ומעקב לרכב יכולה לסייע בהרתעת גנבים ולהקל על מציאת הרכב אם הוא נגנב.
  • היו מודעים לסביבתכם. שימו לב לאנשים ולמכוניות שסביבכם כשאתם מחנים את המכונית שלכם. אם אתם רואים משהו חשוד, אל תהסס להעביר את המכונית למקום אחר.

מה עושים כשהרכב נגנב?

כך מתנהלים במידה וגילינו שהרכב שלנו נגנב:

  1. מבקשים סיוע ממשטרת ישראל: תנו למוקדן את כל הפרטים שיש לכם: מספר הרכב, יצרן, מודל, צבע, פרטים מזהים והמקום שבו ראיתם אותו לאחרונה. 
  2. מתעדים את הפרטים אודות הרכב ומיקומו: חשוב לכתוב מיד כל מה שידוע לנו על הרכב – מספר הרכב, יצרן, מודל, צבע ופרטים מזהים כמו סטיקרים שהיו על הרכב או נזקים ייחודיים שיכולים לעזור לזהות אותו. פרטו כיצד השארתם את הרכב בפעם האחרונה שחניתם אותו, היכן הוא חנה, מי היה אתכם ואילו מערכות הגנה קיימות ברכב (איתוראן, אימובילייזר, קודן וכו'). פרטים אלה יוכלו לעזור בהמשך לאתר את הרכב הגנוב, ואם לא, לפחות יסייעו בתביעת הביטוח. 
  3. מתקשרים לחברת הביטוח: חשוב להתקשר באופן מיידי לחברת הביטוח. במהלך התהליך, החברה תבקש מילוי טופס הודעה על מקרה ביטוחי, אישור המשטרה לגבי הגניבה, רישיונות, כל המפתחות של הרכב, הצהרות נהג והסכם הביטוח. ככל שניצור קשר מהיר יותר עם הביטוח והמשטרה, כך עולים הסיכויים לאתר את הרכב, או לקבל פיצויים עבורו, כפי שיפורט בהמשך. 

ביטוח נגד גניבות

עם כל המאמצים שנשקיע, גניבות בסופו של יום אכן מתרחשות. לכן חשוב לרכוש פוליסת ביטוח מתאימה למצב זה. ביטוח רכב מקיף מציע פיצויים כמעט מלאים עבור מקרה של רכב גנוב – פיצויים שיכולים להגיע למאות אלפי שקלים

כדי להיות זכאים לפיצוי, חשוב שהמקרה יעמוד בכמה קריטריונים. למשל, צריך להוכיח שהרכב לא נגנב כתוצאה מהתנהגות רשלנית של בעל הביטוח. כך, רכב שעמד מונע או עם המפתח בסוויץ', ולכן נגנב – בעליו לא יהיה זכאי ברוב המקרים לפיצויים מחברת הביטוח. כך גם במקרה שברכב לא היו מותקנות מערכות הגנה טכנולוגיות שנמנו בפוליסה כתנאי לכיסוי. 

גם ניסיון גניבה שלא צלח יכול להשאיר נזק ברכב – חלונות שבורים, חיווט חשמלי שהושחת וכדומה. ביטוח מקיף לרכב יכסה כל נזק שיגרם כתוצאה מניסיון לפרוץ אל הרכב.

שורה תחתונה

גניבות קורות. לצערנו, נדמה שהן מתרחשות יותר ויותר, והן ממוקדות במגזר הרכב הפרטי. כמובן, שככל שהרכב חדש יותר יש לו יותר "ביקוש" בקרב הגנבים. לכן, חשוב להפקיד על כללי הזהירות, לנעול את הרכב בכל הזדמנות, להתקין כלי עזר טכנולוגיים נגד גניבות ולנקוט בזהירות. כשכבה משלימה, חשוב להחזיק ביטוח מקיף בתוקף, שיוכל להציל אותנו מנזק כלכלי אדיר במקרה של גניבת הרכב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן